NYITÓLAP

Magamról

Útjaim

 • Csángóföld 2003
 • Balkán 2004
 • Európa 2005
 • Európa 2006
 • Peking 2008
 • Darjeeling 2011

  Kerékpárom

  Fényképek

  Újságcikkek

  Filmek, videók

  Vendégkönyv

  Kapcsolat • Peking 2008
  Az út támogatói:
  Orosháza önkormányzata * Lafuma, Millet - felszerelések, ruha, sátor * RTL Klub (Fókusz) * Kalandakadémia - szervezés, szakértői háttér * MSR - főzőedények, víztisztító * Marmot - táskák * Wenson - kerékpárok * Duna TV * Greenzone - felszerelések * Orosfarm Zrt. * Black Belt Fitness Center Orosháza * Tóth & Tóth Kft. * Rotary Club Orosháza * Csiki Patika * Mainkó ötvösmester * Kecskemétiné Marika * Alexpress Stúdió Bt. - Zsedényi Péter * Melega Krisztián * Justh Zsigmond Városi Könyvtár * Guardian


  2008-ban kerül megrendezésre a XXIX. nyári olimpia Pekingben, melynek megnyitójára érkezünk az olimpiai faluba és tűzzük ki azt a zászlót mellyel Budapestről indultunk. Pekingben mögöttünk lesz több mint 14.000 km, melyet két keréken teszünk meg, mindenféle kíséret nélkül, ketten.

  Utunkkal egyrészt szeretnénk tisztelegni az olimpikonok hosszú és kemény felkészülése előtt, másrészt szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára.

  Úgy gondoljuk, hogy a magyar sportolók a világ sportolóihoz hasonlatosan most még elképzelhetetlen teljesítményekre lesznek képesek, mint ahogy mi is olyan dolgot teljesítünk, amit előttünk még senki. Ezt az utat kíséret nélkül, kerékpárral még senki nem teljesítette előttünk. Saját fizikai korlátaink legyőzése a cél, mint ahogy a sportolóknak is. Amikor megérkezünk Pekingbe, átadjuk a stafétát olimpikonjainknak.

  A másik fontos célunk a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása.
  Az olimpiára készülve például a kínai olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) több tízezer korszerűtlen buszt, illetve taxit von ki a forgalomból 2007 év végéig Kínában, ezzel javítva a levegő tisztaságát.
  Ezért megyünk mi is csak kerékpárral, kísérő konvoj nélkül. Mi a közel 180 napos út alatt nem használunk semmilyen eszközt, mely széndioxidot bocsát ki és károsítaná a környezetet.
  Csak a saját erőnkre és akaratunkra támaszkodunk, és persze azokra az emberekre, akik minden hasonló úton segítenek, azzal, hogy szállást adnak, étellel kínálnak és bíztatnak minket.

  Pekingbe érkezve bebizonyítjuk a sportolóknak, hogy nincs lehetetlen, és hogy tisztán önmaguk erejével bármire képesek.

  Az expedíció 2008. március 8-án indul Budapestről a Campona bevásárló központ kerékpáros parkjából. Itt kerül átadásra a zászló mely az olimpiai faluban, kerül kitűzésre 2008. augusztus utolsó napjaiban. Az expedíció támogatói felszerelésekkel, élelemmel, navigációs eszközökkel és anyagiakkal segítik mind a felkészülésünket, mind az utat magát.

  Az útvonal: Budapest - Orosháza - Oradea - Cluj Napoca - Reghin - Toplita - Borsec - Bicaz - Roman - Iasi - Chisnau - Tiraspol - Odessa - Mikolaiv - Kherson - Nova Kakhovka - Melitopol - Mariupol - Rostov na Donu - Volgograd - Saratov - Balakovo - Samara - Buguruslan - Oktjabrsk - Ufa - Tseljabinsk - Kurgan - Omsk - Kujbisev - Novosibirsk - Kemerovo - Acsinsk - Krasnojarsk - Kansk - Tajset - Tulun - Zima - Cseremhovo - Irkutszk - Kultuk - Ulan Üde - Dulaanhaalan - Ulanbator - Comog Sajnsand - Erenhot - Jining - Zhangjiaoku - Xuanhua - Beijing.

  * * *

  A Magyar Solymász Egyesület az alábbi ajánlólevéllel látta el Lénáékat:

  Tisztelt Solymász Testvéreink!
  A Magyar Solymász Egyesület üdvözli ezúton is solymásztestvéreit. A solymászatot egykoron, mikor népeink még egymás mellett éltek, együtt kezdtük, egymástól tanultuk el. A történelem minket Európába sodort. A solymászat általunk került szülőhazájából, Ázsiából Európába. Sajnos nagyon kevés kapcsolatunk van a solymászat őshazájában élő solymásztestvéreinkkel. A solymászat magyarságunk gyökeréből táplálkozó örökségünk.
  Megragadtuk az alkalmat, hogy barátunk, Lénárt Ferenc révén hírt adjunk magunkról és üdvözölhessük a solymászokat.
  Léna nem solymász, de rendezvényeinken, az orosházi nemzetközi solymásztalálkozón mint látogató részt vesz. Több alkalommal bejárta biciklivel Európa tájait. Legutóbb több mint 11.000 km-t tekert biciklivel. Életveszélyes helyzeteket élt át, de rengeteg jó embert ismert meg. Ez a sok segítőkész ember ad erőt neki útjaihoz és erősíti az emberek közti barátságba vetett hitét. Most arra vállalkozott, hogy a Pekingi Olimpiára, a megnyitóra kivigye biciklivel a magyar zászlót.
  Kérjük solymász testvéreinket és minden barátságot szerető embert, hogy segítse Lénáékat útjukban, céljaik elérésében!

  * * *

  A MOB-tól december 12-én érkezett az alábbi e-mail:

  Tisztelt Berta István!

  Először is elnézését kérem a késői válaszért.
  Örömmel értesítem, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság kérésének eleget téve erkölcsi támogatásban részesíti az expedíciójukat és 2008. március 08.-ai indulásukon a MOB képviselője átad Önöknek egy magyar zászlót, amely a stafétát szimbolizálja. Kérem, engedje meg, hogy sikeres és zavarmentes felkészülést kívánjak a rendkívüli vállalásukhoz.
  A közelgő ünnepekre való tekintettel áldott és békés Karácsonyt, valamint boldog új esztendőt szeretnék mind a Magyar Olimpiai Bizottság, mint a magam nevében kívánni Önöknek.

  Sportbaráti üdvözlettel,
  Dr. Nagy Zsigmond
  Nemzetközi és jogi igazgató
  Magyar Olimpiai Bizottság
  * * *

  Levél a Külügyminisztériumból:

  Tisztelt Lénárt Úr!

  A Pekingben, 2008. augusztusában megrendezésre kerülő Nyári Olimpiára időzített Kerékpáros Expedíció támogatása érdekében, az expedíció által érintett országok képviselőivel és külügyi tisztviselőkkel történő találkozó lebonyolítására ezennel meghívom a Külügyminisztériumba a 2008. február 15-én,11.00 órakor megtartandó tájékoztatóra.
  Részvételére számítva, maradok tisztelettel:

  Juhász Sándor
  nagykövet, protokollfőnök
  * * *

  Az indulás előtt 20 nappal már nagy az izgalom. A felszerelések 90%-a már csak a pakolásra vár. Megkaptuk a kamerát, a hírközlési eszközöket, a Lafuma ruházatot és felszerelést. A Kerékpár is összeállt, igaz nem a szépségéről híres, de nem is ez a lényeg.
  A külügyminisztérium segítségével múlt héten találkoztunk azoknak az országoknak a magyarországi képviselőivel, amely országokon át fogunk haladni expedícióink során.

  Mindketten várjuk már az indulás napját, 2008.március 8-át, amikor Budapestről a Campona bevásárló központ Bike Parkjából, lelkes kísérőinkkel elindulunk a nagy útra.
  Várunk mindenkit szeretettel és természetesen egy kis meglepetéssel a Nemzetközi Nőnap és Zoltán nap reggelén.

  Részletek a Danubius Rádióban és az MTI hírei között fognak megjelenni.

  LEGFRISSEBB!

  A pekingi Magyar Nagykövetség jegyzéke a KNK budapesti Nagykövetségéhez:

  No. 38/2008
  2008. február 28.
  A Magyar Köztársaság Nagykövetsége tiszteletét fejezi ki a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetségének és van szerencséje a tisztelt Nagykövetség segítségét kérni az alábbiakban:
  Lénárt Ferenc és Berta István sportemberek kerékpáros expedíciót hajtanak végre a pekingi XXIX. Nyári Olimpiai Játékok helyszínének elérése céljával.
  Az expedíció 2008. március 8-án Budapestről indul és a mintegy 10 ezer kilométeres útvonalat megtéve, a tervek szerint 2008. augusztus 8-án éri el Pekinget.
  A Kínai Népköztársaság területére a két sportember Mongólia felől érkezik és Erenhot-Jining-Zhangjiakou-Xuanhua-Peking útvonalon haladnak. Pekingből repülőgéppel térnek vissza Magyarországra.
  A Magyar Köztársaság pekingi Nagykövetsége – csatlakozva a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumához – szintén támogatja ezt a nemes célkitűzést.
  Kérjük a tisztelt Nagykövetséget, hogy a kerékpáros sportemberek számára a megfelelő vízumot kiállítani szíveskedjenek.
  A Magyar Köztársaság Nagykövetsége ismételten megragadja az alkalmat, hogy a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetségét nagyrabecsüléséről biztosítsa.

  * * *

  A Magyar Olimpiai Bizottság ajánlása / támogató levele:

  Alexpress Stúdió © Zsedényi Péter 2008 - Minden jog fenntartva!